fredag 16 januari 2009

Just det ja...

Att leva med psoriasisartrit
Att få diagnos psoriasisartrit kan vara jobbigt, men med dagens behandlingar går det att leva ett bra liv med sjukdomen. Många gånger är besvären lindriga och kommer och går med lugna perioder emellan. Idag finns moderna läkemedel som har god effekt på både hud- och ledbesvären.
Den medicinska behandlingen lindrar sjukdomen, men man kan även påverka sin sjukdom själv genom att se över sin livsstil. Kostens betydelse vid psoriasis och psoriasisartrit är under debatt. Det finns ett vetenskapligt stöd för att fiskfetter, så kallade omega-3-fettsyror, har en lätt inflammationsdämpande effekt. Att frukt och grönsaker är nyttigt kan stämma. Det finns också vissa data som talar för att rikligt med röda grönsaker (tomater, morötter) skulle kunna ha en skyddande effekt mot att psoriasis bryter ut. Hos enskilda personer med psoriasis kan en försämrande faktor vara en bakomliggande allergi mot gluten, och de kan då bli bättre genom att undvika gluten i sin kost. Det är viktigt att inte lägga om sina matvanor utan att först prata med sin läkare. Hos vissa personer med psoriasis har en ändrad kost utlöst ledbesvär, och risken finns även för att inte få i sig tillräckligt av alla näringsämnen.
Att hålla sig i form och träna muskelstyrka och ledrörlighet är viktigt vid psoriasisartrit. Tillsammans med sin sjukgymnast och arbetsterapeut går man igenom lämplig typ av träning, tittar på arbetsställning etc, provar olika hjälpmedel för att klara av vardagen bättre. Träning är även bra för att motverka övervikt. Övervikt kan bli en extra belastning för lederna, framför allt höfter, knän och fötter. Man bör kanske avstå från löpning på hårt underlag om det är knäna som drabbats. Har man ont i lederna ska man låta kroppen "få tala om" hur mycket man tål och inte utsätta lederna för extrem belastning.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tror du att detta har ett samband med dig.....min ysters karl har sor atrit och ligger oftast på sofflocket, ingen träning eller bättre mat...mår han bra.....nej....
Pusss